Nenahraditeľný lecitín 5/5 (1)

Lecitín, tukom podobná látka, získavaná zo sójových bôbov, je verným priateľom študentov. Je známy predovšetkým pre svoje blahodárne účinky na mozog a nervový systém. Pozitívne vplýva na pamäť, pomáha pri učení a koncentrácii a ďalších kognitívnych funkciách. Vďaka týmto benefitom je populárny aj u ľudí, ktorí sú pod dlhodobým stresom, prípadne častejšie zabúdajú a cítia mentálnu vyčerpanosť. Dnes si povieme prečo by s ním mal byť každý kamarát.

 

Základné informácie a zaujímavosti

V jednoduchosti povedané, lecitín je skupina látok (fosfolipidov) podobná tukom, ktorá je významným zdrojom cholínu, inozitolu, glycerolu a mastných kyselín. Pre zdravie človeka je nenahraditeľný. Telo si ho dokáže produkovať samo no je dôležité prijímať ho v dostatočnom množstve aj zo stravy. Ide o podstatnú zložku každej živej bunky, svalovej, nervovej aj mozgovej. To znamená, že dôležitú úlohu hrá v celom našom organizme.

 

Nájdeme ho nielen v potrave a výživových doplnkoch, využíva sa tiež v kozmetickom priemysle. Napríklad v podobe rôznych hydratačných krémov, šampónov a sprchových gélov. Názov tejto látky pochádza z gréckeho lekithos, čo v preklade znamená žĺtok. Práve z neho sa ho totiž podarilo prvýkrát izolovať, urobil tak Theodore Nicolas Gobley v roku 1850.

 

Účinky

Súpis zdraviu prospešných účinkov lecitínu by vyzeral ako román na pokračovanie. Toto sú tie najpodstatnejšie: reguluje množstvo pridaných tukov a odbúrava cholesterol, čím pomáha pri chudnutí, zásobuje bunky živinami, napomáha regenerácii svalových tkanív (najmä po zvýšenom fyzickom výkone), posilňuje imunitu, prečisťuje cievy a chráni srdce, odstraňuje nebezpečné toxíny z pečene, rovnako bráni vzniku žlčových kameňov.

 

Cenený je tiež jeho účinok na mozog a kognitívne funkcie človeka. Zlepšuje prenos nervových signálov, podporuje koncentráciu, potláča stres, únavu a pomáha pri poruchách spánku. Často ho vyhľadávajú študenti a starší ľudia, nakoľko stimuluje schopnosť učenia sa a zapamätávania si.

 

Vedľajšie účinky

Nie sú zdokumentované žiadne vedľajšie účinky lecitínu, problémy však môžu nastať pri požití veľkého množstva (20 – 30 gramov). Medzi príznaky predávkovania patria nevoľnosť a problémy s trávením, hnačka až zvracanie, prípadne bolesti hlavy, strata chuti do jedla, neprirodzený nárast hmotnosti, nepríjemný telesný zápach a prudké zníženie krvného tlaku.

 

Dostupnosť a dávkovanie

Významným zdrojom lecitínu sú sójové bôby, vaječný žĺtok, pšeničné klíčky, strukoviny a vnútornosti živočíchov. Dostať ho možno aj ako výživový doplnok, predovšetkým v podobe rôznych tabletiek, kapsúl a toboliek. Lecitín je hojne využívaný v potravinárstve ako emulgátor (E322), v zložení ho zvyčajne nájdeme pod rovnomenným označením lecitín, resp. sójový lecitín.

 

Odporúčaný denný príjem lecitínu sa pohybuje od 3 do 10 gramov a to predovšetkým z prirodzených potravinových zdrojov.

Hodnotiť článok

Post Author: Michal

Leave a Reply

Prosím pridajte komentár

  Subscribe  
Notify of